Du behöver:

  • 2 dl grädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 msk smör
  • c:a 1 dl hackade mandlar
  • 100 g god choklad

Gör så här:

Hacka mandeln och lägg ut knäckformar, runt 60-80 stycken, på en bricka eller plåt (täckt av bakplåtspapper så att du slipper diska den sen). Använd gärna dubbla formar så att de inte ramlar ihop av knäcksmeten.

Häll allt förutom mandeln i en kastrull, helst en med tjock botten. Koka upp och sänk till 3:an om det fortfarande puttrar på bra då. Jag fick till ett riktigt bra puttrande på den värmen men det varierar säkert från spis till spis. Vispa med jämna mellanrum i 20 minuter men bered dig på att det kan ta lite längre tid.

När det luktar gott och smeten är brun kan du hålla koll på bubblorna, är de små och kokar tätt är knäcken klar. Gör för säkerhetsskull kulprovet. Fyll ett glas med kallt vatten och droppa några droppar smet där i. Om du kan forma knäcken till en kula utan att den kladdar är det klart. Koka lite längre annars och vispa regelbundet.

Häll i den hackade mandeln och stäng av plattan. Ta hjälp av två skedar, en större och en lite mindre, och fyll knäckformarna. Tänk på att knäcken stelnar och att det är många formar som ska fyllas. Det är ganska kletigt men det blir gott!

När knäcken har stelnat plockar du ut hälften av knäcken ur formarna och lägger upp på en bricka. Lägg formarna på en annan bricka. Sätt på en kastrull med vatten och smält chokladen i ett vattenbad (jag tog en gratängform i glas, det funkade). Doppa knäcken i chokladen och lägg tillbaka i formarna. Ställ in i kylskåpet över natten. Blanda sen knäck och chokladdoppade knäck på ett fint fat och servera. <3