Nyhetsappen Omni, som Schibsted ligger bakom, har rubriken Nya råd: Ät mindre ost och kött för miljöns skull vilket är lite missvisande eftersom de länkar till tre olika artiklar varav bara en innehåller ett nytt råd: ”Livsmedelsverket ger redan råd och tips om miljösmarta matval när det gäller kött, fisk, frukt och bär och potatis, bland annat. Idag förnyas råden med en ny grupp livsmedel: ägg och mejeriprodukter, som mjölk och ost.” säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket, till SR.
”De som äter mycket kött skulle vinna på att byta ut en del av köttet mot grönsaker och bönor. Det är bra för hälsan och man gör en insats för miljön”, fortsätter hon på Livsmedelsverkets hemsida. För mig låter det som en utmärkt idé för Livsmedelsverket att backa upp en sådan här rapport med att lägga upp länkar till veganska bloggare och kontakta medier för att sprida deras recept i samband med att rapporten släpps. Inte för att det är någon nyhet i sig utan för att påminna om vilka argument det finns för att äta mer grönt och framförallt visa hur gott det är.
Livsmedelsverkets tips för miljösmarta matval:
- Minska på mängden kött, ät i stället mer vegetabilier. Pröva att byta ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på köttportionen.
- Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
- Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
- Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön men utan att bidra med så mycket näring.
- Minska svinnet – förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.
Jag tycker att det är dags att lyfta upp fisken här för så vitt jag vet är det väldigt få som pratar om att de äter och aktivt väljer miljömärkt fisk. Snarare verkar många tro att fisk är ett bra val jämfört med till exempel kött. Hur många känner till att 80-90% av det som fiskas upp av misstag vid exempelvis räkfiske (som delfiner, sköldpaddor, hajar och andra arter) slängs överbord igen, döda? Eller att det krävs 5 kg fisk i form av foder för att få fram 1 kg odlad lax?
Det finns ju mängder av information på www men då gäller det att avsändaren är trovärdig, som i videon ovan, och att läsaren tar till sig av budskapet. Jag tror på upprepning i form av fakta från Livsmedelsverket men då måste det också ske i samband med inspiration. Infographics istället för diagram. Recept istället för kostråd. Blogginlägg istället för PDF. Och, innan det är för sent, uppmaningen att minska mängden fisk.