Inför förra helgen så släpptes smygfilmade bilder på gäss och ankor som så småningom serveras som foie gras på bland annat Gordon Ramsays restauranger. Det är fasansfulla bilder där fjärderfäna står packade i pyttesmå burar och precis har plats för att sticka upp halsen som de förtvivlat viftar runt med för att försöka ta sig ut. Men misslyckas.
Tyvärr tror jag att sådana här larm och feta rubriker endast lurar och lugnar konsumenterna. Så fort vi hör talas om grisar som far illa inför julen eller nötdjur vars horn har växt in i huden bredvid ögat så ser vi det som undantag, snarare än regel. Vad skönt att de som plågade djuren åkte fast! Föreställ dig istället att det är precis tvärtom. Att det är såhär det ser ut, som regel. Även för djuret som ligger på din tallrik.
.@PETAUK @vivacampaigns It’s always interesting to see animal cruelty presented as headline news. This is routine. @GordonRamsay knows this.
— Helen Alfvegren (@rockspindeln) November 11, 2013