Jag spenderade eftermiddagen i går med Mårten och när vi testade ett veganhak på söder undrade han, igen, vad det är som gör mig till vegetarian. Alltså, rent praktiskt, vad är det jag äter som innehåller ägg och mjölk-produkter. Bra fråga!
På jobbet får vi ofta fylla i om vi har speciella önskemål om maten och då väljer jag alltid vegan. De flesta säljare som bjuder på frukost under våra möten vet om att jag helst vill ha juice eller en mjölkfri smoothie och det uppskattas verkligen att de anstränger sig men jag skulle kunna skippa ostmackan eller byta ut den mot något annat. (I dag sa jag till min chef och vår receptionist att jag kommer bli vegan för övrigt för att skynda på processen!)
Min egen frukost är alltid vegansk (juice, macka med mjölkfritt margarin och mandelsmör, sojayoghurt med färska bär) och lunchen ser jag till att den allt som oftast är vegansk (skulle kunna bli 100% där utan problem) så det är egentligen middagen hemma som är boven i dramat.
Jag äter mycket halvfabrikat som vegokorv, vegobollar eller vegschnitzel från Hälsans kök och olika quornvarianter som alla innehåller ägg. Och så choklad förstås. Som innehåller mjölk. Men det är ju faktiskt inget som jag inte klarar av att leva utan. Det äter jag helt enkelt för att min lill-ICA inte har de veganska alternativen men det är ju inte så svårt att ta en tur till Goodstore då och då och köpa på sig, särskilt inte när Urban Deli nästan ligger vägg i vägg!
Under Vegoforum som var för några helger sedan hölls det en paneldebatt då en tjej i publiken som var nybliven vegan frågade vad de andra tyckte om gelatin som billig utfyllnad i livsnödvändig medicin och en annan tjej som frågade om panelen tyckte att myror har samma värde som till exempel en ko. Panelen svarade väldigt sakligt på frågorna medan jag ilsknade till och räckte upp handen.
Vi kan inte ägna tid åt den här typen av hårklyverier, invände jag. Alla som hade samlats i ABF-huset istället för att njuta av den soliga dagen var ju där av samma anledning – med hjärtat på rätt ställe. Kanske är det så att vi inte behöver ställa så höga krav på oss själva eller för all del, på varandra? Det är nog därför varannan vegan har känts så jävla skönt för mig. Lite detektivarbete, visst, men inte som en polis – som en som vill väl. Var vegan på ditt sätt, som känns bra för dig. Och det sa jag till ena tjejen som kom fram för att prata efteråt.
Jag var även inne på att det behövs fler förebilder i media, som visar att det går utmärkt att vara vegan och att det är gott. Jag tror många är rädda för att det inte ska smaka bra eller ännu värre, inte smaka någonting. Mårten och jag konstaterade även att vegohak har lite problem med sin image. Se på Chez Madame i Malmö, där kan jag identifiera mig med inredningen och personalen plus att allt smakar suveränt. Min högsta önskan är att det ska vara busenkelt och roligt att vara vegan. Även om det behövs en knuff för att komma dit. Tack för den!
Pst! Tagga gärna dina matbilder på instagram med #vadveganeräter!